4 Ocak 2008 Cuma

Dennis Bergkamp

Futbolun en büyüklerinden birisi daha. Dennis Bergkamp yani Iceman yada non-flying Dutchman. İlk maçına Johann Cruyff ile birlikte 1986 da Roda ile birlikte çıkmış. İlk lakabını sahadaki duruşu ve soğukkanlılığıyla almış, ikinicisini de uçak fobisi sebebiyle. Hayatı boyunca uçağa binmemiştir ve bu yüzden 2002 dünya kupası öncesi milli takımı bırakmıştır. Ayrıca otobüs yolculuğu çok uzun süreceğinden Türkiye ile Bursa'da oynadıkları eleme maçına da gelmemiştir. Bu uçak korkusuyla ilgili olarak da kendisi şöyle demiş; deplasman maçları sırasında maçtan çok dönüş yolculuğunu düşünüyorum.

Kariyeri boyunca Ajax, Inter ve Arsenal'de oynamıştır. Ama kendisi her zaman Arsenal forması ile hatırlanacaktır. Hele ki o Newcastle'a attığı gol yok mu izlemeye doyulmaz, daha da ötesi bir insanın hayatı boyunca izleyebileceği en klas goldr belki de. Zaten Bergkamp da dünya üzerinde futbol oynamış en klas, en teknik oyunculardandır tartışmasız.


Arsenal'le jübile maçını 22 Temmuz 2006 da Emirates stadının açılış maçında yapmıştır. Bu maçta eski takımı Ajax ile sonraki yuvası Arsenal karşılaşırken maçta oynayan oyuncular bile büyüklüğünü anlatmaya yeter. Ajax'da Cruyff, Van Basten, Danny blind ve De Boer kardeşler Arsenal'de ise Seaman, Ian Wright ve Vieira..



Arsenal taraftları ''Taraftarlar Günü" olan organizasyonu (Arsenal'in Highbury stadını bırakıp Emirates stadına taşınması dolayısıyla daha önceden belirlenmiş Highbury'deki son yıllarını kutladıkları organizasyon) "Dennis Bergkamp Günü" olarak değiştirdiler, Bergkamp'ın Arsenal'de ki günlerini bu şekilde kutlamak için. Bergkamp son maçında West Bronwich Albion'a karşı ikinci yarıda oyuna girdi Pires'e golü attırdı ve son dakikalarda da bu forma altındaki son golünü atarak noktayı koymuş oldu.






Milli takım deyince ise hemen akıllara Fransa 98 de Arjantin'e attığı gol geliyor. Milli takımda Arsenal'de olduğu kadar şanslı değildi malesef, hiçbir kupa kazanamadı. En çok 2000 avrupa kupasında evlerinde yaklaştılar buna ama yarı finalde penaltılarla İtalya'ya kaybettiler. Zaten o günden sonra da Iceman milli takımı bıraktığını açıkladı. Milli takımı bırakığında 79 maçta 37 golle en çok gol atan oyuncuydu ama daha sonra Kluivert onu geride bıraktı.


Bergkamp bu oyunu zekasıyla oynayan en büyük oyunculardan birisiydi. Zaten kusursuz yetenek o zekayla birleşince rakiplerin çaresi kalmıyordu.

Hiç yorum yok: